MagamrólMotorozásLézertechnikaE-mailA második lépés - szkenner építés 2.


sokadik ugyan, de Én a másodiknak nevezem Lineáris visszajelzés Optikai visszacsatoló próba

Hosszas kínlódások és próbálkozások után rá kellett jöjjek, hogy ugyan marha jó látvány az open loop scanner, de bonyolultabb ábrák, és látványelemek összehozására alkalmatlan. Ekkor határoztam el egy komolyabb visszacsatolt szkenner építését. Sok alapom akadt ekkora már a szkenner építéshez, többeközött egy kibelezett 30k kínai galvó szett, és egyéb gyártók régi szkennereinek leírása. A kapacitív visszacsatolás sikertelensége után az optikai visszacsatolást válaszottam, és hamar rá kellett jöjjek, hogy nemhiába ez a legjobb módszer erre. A diódák típusa gyakorlatilag majdnemhogym mind egy milyen, mivel sem az érzékelési szög, sem a sugárzási szög nem játszik szerepet a dologban, mivel a végén úgyis különbséget képezünk. Igy aztán Infra diódának a LD-274-3-at használtam, vevőnek meg a BPW41N típusú vevődiódát.

Építés Építés

Az első lépés a szkenner ház kialakítása, melyet Én a megmunkálás könnyedsége miatt Danamidból készítettem, otthon egy kis műszerész esztergán bárki könnyen el tudja követni. A méreteket most nem írom le, mert bárki bármilyen elképzelésben, bármilyen formában, bármekkora méretben megcsinálhatja. Nekem ez a szkenner 40mm hosszú és a nagyobbik átmérője 30mm. Miután megvan a szkenner ház, benne a csapágy fészkekkel, fessük le az egész szkenner házat, feketére, vagy csináljuk az egészet fekete danamidból. Ha megvan a festés akkor ragasszuk be a csapágyakat pillanat ragasztóval! Vigyázzunk hogy a csapágyba mégcsak véletlenül se menjen egy csepp ragasztó sem, mert pikk pakk forgásmentes csapágyunk lesz (nekem sikertült már :O)

Építés Építés Építés Építés
Építés Építés

A csapágyak amiket használok 682-es EZO típusúak, ezeket boltban 1200 és 2000Ft/db áron lehet kapni, ha valakinek kell tudok olcsóbban is szerezni. Leleményesebbek akár csapágyas ventillátorból is ki menthetik a csapágyakat. Itt szeretném leszögezni a félreértések elkerülése végett, hogy el kell dönteni, hogy mit szeretnénk. Szeretnénk játszadozni, barkácsolni, illetve kínlódni, mert akkor nyugodtan lehet használt, innen onnan bányászott alkatrészekből építeni az egész motyót, de már most megmondom hogy soha de soha nem lesz tökéletes. Tehát ne várjuk azt, hogy egy x órát ment ventillátorból kiműtött csapággyal mindjárt 30k-s galvót fogunk építeni, mert az igen csak nem fog sikerülni. Ha igazán jó szkennert akarunk sajna rá kell áldozni azt a pár ezrest, hogy a végén siker élmény legyen a dologból.

A csapágyak beragasztásakor nem árt betenni a tengelyt, mivel az "meneszti a csapágyakat" igy biztos hogy nem fogjuk csámpásan beragasztani a csapágyakat. Tengelynek én egy 2mm átmérőjű hegesztő pálcát használok, mármint láng hegesztő pótanyagot. Asszem adtam 2 db 1 méteres szálért kemény 40Ft ot a vasas boltban, tökéletesen megteszi! szóval ha megvan a csapágyak beragasztása, akkor meg kell határozni hogy milyen hosszú tengelyt szeretnénk, berakni. Nem célszerű túl hosszúra hagyni a tengelyt mivel az is súly. Ha megvan a tengely rá kell ragasztani az egyik végére a mágnest. Nekem mivel négyzet alapú hasáb Neodímium mágnesem volt, igy esztergáltam neki egy kis befogót, amivel tudom meneszteni a tengelyre. Ezen ragasztásoknál már használjunk inkább kétkomponensű epoxy műgyantát, mivel az sokkal erősebb és szívósabb kötést biztosít. Javaslom az 5 vagy 10 perces epoxy használatát, és akkor nem kell órákhosszat várni a ragasztó száradásával.

Építés Építés Építés Építés

Ha a tengely is készen van akkor jöhet a tekercs gyártása, én csináltam hozzá egy szerszámot ami "szimulálja" a szekenner belsejét, és erre tekerem fel a drótot, így nem okoz gondot a tekercs elhelyezése a szkenner testben. A tekercsek egyenként 130 menettel bírnak és 0.4 mm es rézhuzalból készítettem őket. A meneteket szintén epoxyval fixáltam. A szkenner házba tettem egy csatlakozót a könnyed szerelhetőség és a kompatibilitás jegyében. Ha minden elkészült kezdődhet az össze szerelés.

Építés Építés Építés Építés
Építés Építés Építés Építés

Sajnos most kapcsolási rajzot nem tudok prezentálni, mivel az jól elszállt egy pendrive-al együtt, így majd a műhelyben elő kell keressem a kapcsolási rajzot, de hamarosan az is felkerül majd az összes többivel együtt. A működésről ime néhány kép, a várthoz képest nem igazán jól működik, de közben kiderült pár dolog amivel sokkal szebbé és jobbá lehet tenni a dolgot. Ezt a verziót már bárki bátran megépítheti, mert már igen látványos dolgokat lehet vele csinálni, mindamellett hogy a valóban csak igazából sugárjátékra jó, nagyon gyors is tud lenni. Az felirat 8k sebességgel készült.

Építés Építés Építés Építés
Építés

előző

vissza

következőGoogle PageRank