MagamrólMotorozásLézertechnikaE-mailAz első lépés - szkenner építés 1.


Első szkenner

Mind minden neten keresgélő lézerrel foglalkozni próbáló emberke én is rá akadtam ELM honlapjára ahol egy házi készítésű lézer projektort mutat be! link 2003 őszén a kapcsolási rajzot akkor még értelmetlenül tanulmányozva, vadul neki láttam én is a megépítésnek, és készítettem millió féle mechanikát. Sok verzió született a közép mágnes elhelyezéstől a mechanikailag kivitelezhetetlenségbe fulladt eszközökik. Az elektronikát ugyan elkészítettem, de az már önmagában is gerjedt, persze ekkor még kölcsön oszcilloszkóppal próbáltam keresni a hiba forrását! Sajnos a főiskolai évek alatt az ember pláne ha nem ott lakik ahol az iskola van, eléggé elveszett lesz mivel hogy csak hétvégén jut idő a hobby űzésre. Később szép lassan rájöttem arra, hogy a másolás nem mindig célra vezető, így aztán elhatároztam, hogy eddigi ismereteimet felhasználva tervezek, egy új, saját rendszert. Sok kudarba fulladt próbálkozánson ment keresztül a szkenner fejlesztésem, de az első nagyjából működőnek mondható szkennert végül csak sikertült megcsinálni. Az első képen látható szkenner egy nagyfrekis-kondenzátor visszacsatolással készült, mely az előző eredményekhez képet áttörést jelentett a számomra.

Első szkenner

A képen is jól látható a kapacitív visszacsatolás elrendezése. A nagyfrekvenciás egyenirányításra BAT17-es SMD Schottky diódákat használtam, a test bevezetésre a tengelyre, pedig hangszóró lengőrész bevezető litze huzalt. Ez az összeállítás gyakorlatilag egy viszonylag jól működő szkenner volt, melynek nagy hibája volt a nagy frekvenciás visszacsatoló, mivel nagyon érzékeny volt a mindenféle zavarokra, közelítés kézzel, mobiltelefon és még ki tudja mi minden. A másik nagy probléma a test bevezető huzal csavarodás irányú igénybevétele, sajnos az igen hamar megadta magát. Akkor még az elektronikával is voltak problémák, mint az utóbb kiderült...

A szkenner felépítésében úgy néz ki hogy a "nyak" részben a két csapágy fogja a tengelyt, és a "fenék" részben van elhelyezve a két tekercs, a mágnes a tenegely végén, és a vissza jelző. Az első szkennert jól látható, hogy vízvezetési boltban jártom alkalmával öltöttem ki, mivel akkor még esztergám nem vagyon volt igy nem tudtam volna bonyolult esztergálási műveleteket végre hajtani. Egyik barátom segített a pár nyák lemez leszúrásában, és a pvc valamint a rézcső kialakításában. A továbbiakban képekben elbeszélve mutatom be a szkenner összeállítását!

Első szkenner Első szkenner Első szkenner

Első szkenner Első szkenner Első szkenner

Ezen kialakítással készítettem nem visszacsatolt szkennert is, melyet sugárjátékra használtam, és viszonylag jól is működött! A központhoz való visszatérítést egy jóval kisebb mágnes darabkával oldottam meg, amit a két tekercs közé ragaszottam az egyik oldalon. A tekercsek egyenként 80-80me. 0,4mm es zománcozott rézhuzalból készültek. A csapágyak 682 es EZO csapágyak, 2mm belső átmérő, 5mm külső átmérő, és 2.4mm vastagsággal bírnak. Az alábbi képen látható szkennelést 5000 pps el csináltam és 0.2S záridővel!

Első szkenner Első szkenner

Gyakolatilag így egy egyszerű open loop szkennert tudunk készíteni, egy egyszerű erősítő meghajtóval tudjuk vezérelni, és egyszerű ábrákat, vagyis inkább krix kraxokat lehet vele vetíteni. Sugárjátékra kiválló!

Első szkenner

Íme egy csatorna meghajtó áramköre, ebből értelem szerűen kettő kell, egy az X egy pedig az Y csatornára. A TL082es IC-k második csatornáját nem használjuk, igy azok bemenetét egyszerűen a földre kell kötni! Ha elkészült a remekmű akkor pedig ilyen szépeket lehet vele firkantani!

Első szkenner Első szkenner

előző

vissza

következőGoogle PageRank