MagamrólMotorozásLézertechnikaE-mailLézer show vetítési látvány elemek


Sugárjáték

A sugárjáték, mint látványelem.

Ehhez a látvány effekthez, már kicsit bonyolultabb műszaki háttér kell, nem elég csupán pár lencse, és üveg. A lézersugarat valamilyen egyszerű ábra formájában el kell téríteni, mivel ezt az effektet a nézők szemből nézik, így ilyen egyszerű alakzatok a leglátványosabbak, mint, például a kúp (alagút), legyező, szinusz hullám, stb. … Ezen effektek előállításához már egy viszonylag egyszerű X-Y eltérítő rendszerre van szükség, mely a lézersugarat X és Y irányban eltéríti. Így egyszerű kétdimenziós ábrák rajzolásával, nagyon látványos effekteket lehet kirajzolni. Az eltérítő rendszert a gyakorlatban szkennernek hívják, mivel ez az X-Y koordináta rendszert szkennelve hozza létre az adott ábrát. Ehhez az eltérítő rendszerhez általában számítógépet szoktak csatolni, mely az ábrák vezérlését hivatott ellátni, és a különböző ábrákat, mozgásokat, beállításokat, lehet rajta beállítani, illetve vezérelni.

Analóg ábra

Az ábra, mint fő látványelem.

Az ábra, mint önálló egység már nagyon sok mondanivalóval tud bírni egy lézeres produkció során. Akár egy céges logo, vagy a zenéhez illő piktogramok, vagy ábrák nagyon fel tudják dobni a műsort. Az ábrarajzolás egy nagy áttörést jelentett a lézeres produkciókban. Kezdetben, amikor a szkennerek még nem voltak elég gyorsak, akkor úgynevezett analóg ábrákat rajzolgattak. Az analóg ábrák abból álnak, hogy több generátor jelét mindenféle jelalakkal összegezték, a különböző jelalakok különböző frekvenciával kerültek a keverőbe, így kialakult valamilyen nonfiguratív ábra, erre később már egy számítógépet használtak, amivel lehetett ilyen ábrákat generálni.

Digitális ábra

Később a számítógépek, és a lehetőségek fejlődésével bejöttek a digitális ábrák, melyekhez már gyorsabb szkennerek kellettek. A digitális ábra gyakorlatilag egy olyan ábra, ami digitalizáló táblával vagy egyéb más beviteli forrásból vihető be a számítógépbe, és bonyolult összetett figuratív ábrák, animációk is kirajzolhatók vele. Itt persze állandó a fejlődés, és lesz is, mert a gyártók próbálnak mindig egyre jobb és gyorsabb szkennereket építeni, amivel minél bonyolultabb, összetettebb ábrákat lehet rajzolni. Ez egy örökös versenyhelyzetet alakított ki a piacon, és nagyon széles a ma kapható szkennerek skálája, mind árban és mind teljesítményben. Ezen elemek variálásával, és kiegészítésével akármilyen látványt elő lehet varázsolni. Fontos, hogy mindig az adott körülményekhez, és lehetőségekhez kell igazítani az előadás látvány tartalmát. Ezek a látvány elemek egy jó előadás alapját képezik, ezeket már csak színesíteni és gazdagítani lehet.


előző

vissza

következőGoogle PageRank